Вицепремиерът по управление на еврофондовете Атанас Пеканов заяви, че е възможно, ако

...
Вицепремиерът по управление на еврофондовете Атанас Пеканов заяви, че е възможно, ако
Коментари Харесай

И Пеканов заговори за отлагане на Еврозоната

Вицепремиерът по ръководство на еврофондовете Атанас Пеканов съобщи, че е допустимо, ако в страната ни продължи да има политическа неустойчивост и няма постоянно държавно управление, да има закъснение с приема ни в еврозоната, който все още би трябвало да се случи на 1 януари 2024 г. Той разгласи тезата си от Вашингтон, в изявление за Би Ти Ви.

Пеканов, финансовия министър Росица Велкова, дружно с шефа на Българска народна банка Димитър Радев са във Вашингтон за годишните срещи на Управителните препоръки на Световната банка и Международния валутен фонд. В рамките на форума делегацията ни е провела редица срещи с висши управителни екипи на Международния валутен фонд и Световната банка, както представители на интернационалните финансови институции и централни банки. Във фокуса на диалозите е проектът за възобновяване, както и влизането на страната ни в еврозоната.

„ Влизането в еврозоната е доста значима и стратегическа цел пред България. Рисковете, които се виждат са от политическата неустойчивост и неналичието на парламент вероятно може да забави този развой. Ние разговаряхме и с Международния валутен фонд, и Световната банка по това по какъв начин най-добре да използван промените, които са заложени в Плана за възобновяване и устойчивост ", съобщи Пеканов.

" По оценки на Световната банка, ако вярно използван промените в проекта за възобновяване, ние имаме опцията да удвоим капацитета на българската стопанска система в идните години. С сътрудниците от международната банка намерихме няколко плана, по които да бъде оказана техническа помощ на България, за да може да се осъществят по най-добрия метод ", добави той. 

На първо място това щяло да бъде реформата, която се отнася до енергийната беднотия.  " За задачата би трябвало да дефинираме кои семейства са енергийно небогати. Друг капиталов план, който е доста значим, е във връзка с геотермалната сила ", сподели Пеканов. По негови думи, това е запас, който не е употребен по най-хубавият метод. " Трябва да се създадат проучвания, за да се види къде са най-хубавите благоприятни условия за потреблението й. И в проекта за възобновяване са заложени такива пилотни централи, за геотермална сила “, заяви още Пеканов.

По време на полемиките на форума са разисквани развиването и провокациите пред международната стопанска система и финансовите пазари в подтекста на световните рецесии. От форума идват послания за предстояща международна криза и стягане на фискалната политика.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР